اویل پمپ و عیوب آن
اویل پمپ
همانطور که میدانید موتور مهمترین قسمت خودروی شماست که در صورت بروز مشکلی باید هزینه زیادی صرف تعمیر آن کنید. پس باید با قطعات موتور آشنا شوید تا از بروز مشکل برای موتور جلوگیری گردد. پمپ روغن (Oil Pump) یکی از قطعات موتور است که وسیلهای مکانیکی برای انتقال روغن موتور به قطعات متحرکی مثل یاتاقان، پیستون و سوپات میباشد که از فرسودگی قطعات موتور جلوگیری میکند. پمپ روغن مهمترین و کاربردیترین قسمت برای روغن کاری موتور است.پس باید به درستی کار کندتا برای موتور خودروی شما مشکلی به وجود نیاید.
همانطور که در پاراگراف اول با اویل پمپ آشنا شدید، ما در ادامه این مقاله قصد داریم شما را وظایف اویل پمپ، انواع پمپ و مشکلات رایج پمپ روغن آشنا کنیم.
وظایف پمپ روغن چیست؟
پمپ روغن وظایف زیادی در موتور شما بر عهده دارد که این وظایف عبارتند از:
- به قطعات اصلی و تحت فشار خودرو روغنرسانی میکند
- قطعات موتور را روانکاری میکند
- روغن موتور را از طریق شلنگ به سایر قطعات میرساند
- کمک میکند روغن داغ به روغن خنک کننده موجود در مخزن برگردد
- گردش روغن موتور را حفظ میکند
چند مورد از عواملی که باعث خرابی اویل پمپ میشود :
1- بدون آب ماندن موتور ( بخاطر نشت آب از رادیاتور و شلینگ ها و یا نشتی های دیگر ) و هر علتی که باعث داغ کردن موتور می شود در واقع همانند تب کردن در بدن ، باعث تشنج میشود .
2-گرمای بیش از حد موتور هم یک مشکل بزرگ است که نباید انرا ندید گرفت.
3- کثیف بودن فیلتر روغن و یا کهنه بودن بیش از اندازه روغن
4- هل موتور با سرعت های خیلی زیاد بطوریکه دور موتور به محدوده قرمز نزدیک شود .
آشنایی با مکانیزم حرکت اویل پمپ :
حرکت اویل پمپ از میل بادامک یا میل لنگ تامین میشود. در موتورهای میل بادامکی، چرخ دنده ای روی میل بادامک وجود دارد که محور اویل پمپ رابه حرکت در میآورد و این حرکت محور، باعث حرکت دلکونیز میشود. در چنین مواردی هنگام باز و بسته کردن اویل پمپ بایستی به موقعیت چکش برق دلکو و وضعیت قرار گیری پیستون ها توجه کرد.
انواع پمپ روغن
اویل پمپ روتوری
پمپ روغن روتوری، پمپ ژروتور نیز نامیده میشود. پمپ روتوری دارای یک چرخ دنده داخلی بوده که روتور داخلی یک لوب کمتر از روتور خارجی دارد که کمی دور از مرکز روتور خارجی نصب شده است. به همین دلیل باعث میشود که روتور خارجی 80% از سرعت روتور داخلی بچرخد. عملکرد پمپهای روتوری شبیه به پمپهای دندهای است.
پمپ روغن سوزنی
اویل پمپ سوزنی یکی از کاربردیترین پمپها در موتورسیکلت بوده که در این مدل اویل پمپ به کمک پلانجر و فنر بیرون فرستاده میشود.
پمپ روغن دندهای
اویل پمپ دندهای، پمپی است که به واسطه دور دو چرخ دنده کار میکند که روغن موجود در پمپ مابین چرخ دندهها و بدنه پمپ قرار دارد و بیرون میرود.
نحوه تعویض پمپ روغن خودرو :
- روی سطحی صاف پارک کنید و ترمز دستی را بکشید.
- سپس جک بزنید و چرخهای خودرو را خارج کنید. جک را در قسمت محکمی قرار دهید تا خودرو تکان نخورد. یا خودرو را روی چال سرویس قرار دهید.
- کابل منفی باتری را جدا کنید.
- پیچهای پمپ روغن را یاز کنید و اویل پمپ را خارج کنید.
- آرام زنجیر را از اویل پمپ جدا کنید.
- اویل پمپ نو را ببندید، اول زنجیر را جا بزنید و بعد پیچها را ببندید اما مراقب باشید پیچها را خیلی سفت نکنید.
مشکلات رایج پمپ روغن
خرابی پمپ روغن میتواند به وسیله نقلیه شما آسیب جدی بزند. مخصوصا اگر شما از خرابی اویل پمپ اطلاع نداشته باشید، این آسیب میتواند بیشتر باشد. وقتی چراغ نشانگر روغن روی داشبورد ماشین روشن شود، یعنی موتور خودروی شما به مشکل خورده است که در ادامه به معرفی علائم خرابی پمپ میپردازیم:
فشار کم روغن:
پمپ فرسوده یا خراب نمیتواند به خوبی روغن را در سیستم پمپاژ کند. در نتیجه فشار روغن کم میشود که ممکن است به موتور آسیب بزند.
افزایش دمای کارکرد موتور:
روغن موتور عامل خنک کننده موتور است که اصکاک ایجاد شده بین قطعات را کاهش میدهد. وقتی پمپ در شرایط خوبی باشد دمای آن نرمال و طبیعی است چون جریان روغن ثابت میباشد. اما وقتی جریان روغن موتور کم باشد یا متوقف شود، قطعات با روغن با دمای بالا روغن کاری میشوند.
صدا دادن موتور:
اگر وجود بالابر هیدرولیکی در یک وسیله نقلیه درست روانکاری نشود، سر و صدا ایجاد میکند. وقتی پمپ خوب کار کند و روغن به درستی در موتور خودرو در جریان باشد، موتور سر و صدا ایجاد نمیکند. قیمت بالابرها خیلی گران است به همین دلیل موتور نباید بدون روغن بماند تا به خوبی بتواند کار کند
برای استعلام قیمت انواع لوازم انواع لوازم قطعات خودرو میتوانید از طریق شماره 02191072727 و یا از طریق دایرکت اینستاگرام به نشانی SAMPARTGROUP@ اقدام نمایید.
مطالب پیشنهادی مرتبط