علائم خرابی جلوبندی

جلوبندی ماشین چیست و در کجای خودرو قرار دارد؟

قبل از این‌که راه‌های تشخیص سلامت جلوبندی ماشین را شرح دهیم، بهتر است بدانید که جلوبندی ماشین چیست؟ جلوبندی ماشین قسمت زیرین و جلویی خودرو است که ارتباط بین اتاق خودرو و شاسی را با جاده برقرار می‌کند. از وظایف مهم سیستم تعلیق خودرو می‌توان به دو مورد زیر اشاره کرد:

  1. جذب ارتعاشات و تکان‌های ایجادشده ناشی از دست‌اندازها و ناهمواری‌های مسیر و افزایش آرامش سرنشینان
  2. افزایش کنترل و هدایت‌پذیری خودرو به خصوص در هنگام ترمز و عبور از پیچ‌ها

برخی افراد به‌اشتباه تصور می‌کنند که سیستم تعلیق و جلوبندی ماشین به‌ اندازه مسائلی همچون تعویض روغن و ترمزها نیاز به تعمیر و نگهداری ندارد، اما باید گفت که جلوبندی ماشین یکی از مهم‌ترین قسمت‌های خودرو به‌شمار می‌آید و بایستی نهایت وسواس و دقت را در نگهداری و تعمیر آن به کار بست. در این مقاله قصد داریم به 5 نشانه جهت تشخیص علائم خرابی جلوبندی بپردازیم.قبل از آن اجزای تشکیل‌دهنده سیستم جلوبندی ماشین را برایتان توضیح خواهیم داد.

جلوبندی ماشین از چه اجزایی تشکیل شده است؟

جلوبندی ماشین متشکل از اجزا و قسمت‌های مختلف و متنوعی است که هر کدام در ارتباط با یکدیگر عملکرد صحیح خودرو را تکمیل می‌کنند. که در هر یک از این قسمت‌ها ایراد و اشکالی ایجاد شود منجر به بروز مشکلاتی در رانندگی می‌شود.

1_ سیستم فرمان

2_سیستم تعلیق در جلو

3_اکسل

4_ سیبک‌ها

5_فنر و کمک‌فنرهای جلو

6_سگ‌دست و شغال‌دست

7_طبق

8_ میل تعادل و میل موجگیر

9_ بلبرینگ و توپی چرخ‌ها

10_سیستم چرخ‌ها

11_ رام

علائم خرابی جلوبندی ماشین

نگهداری از جلوبندی اتومبیل اهمیت زیادی دارد زیرا وظیفه حفظ تعادل خودرو در پستی و بلندی‌ها را به عهده دارد. با خواندن این مطلب و آگاهی از علائم خرابی جلوبندی وجود مشکل در جلوبندی اگر مشکلی در این بخش از اتومبیل به وجود بیاید، راننده می تواند با کمی دقت آن را متوجه شود و در اسرع وقت برای تعمیر آن اقدام کند. اما شایع ترین مشکلاتی که نشان دهنده ایراد جلوبندی ماشین است برایتان در ادامه آورده شده است.

1- سواری خشک و خشن خودرو

با گذشت زمان، اجزای سیستم تعلیق خودرو فرسوده می‌شوند. ساده‌ترین و بهترین راه برای تشخیص مشکلات سیستم تعلیق ماشین حسی است که خودرو هنگام حرکت به سرنشینان منتقل می‌کند.در صورت خرابی سیستم تعلیق، سواری خشک‌تر شده و تمامی ناهمواری‌های جاده به کابین خودرو منتقل می‌شود. در برخی موارد نیز با صداهای متعددی همراه می‌شود.

2- کشیده شدن خودرو در پیچ‌ها برخلاف فرمان راننده

اگر شما هنگام پیچیدن احساس کردید که وسیله نقلیه برخلاف فرمان شما عمل می‌کند‌، دلیل این امر به‌ احتمال‌ زیاد ناشی از خرابی قطعه‌ای در سیستم جلوبندی ماشین است. بخش‌های مختلف سیستم تعلیق خودرو می‌توانند بر عواملی از قبیل نحوه فرمان‌دهی، زاویه لاستیک‌ها،مرکز تعادل و بالانس خودرو تاثیرگذار باشند. وجود نقص فنی در هر کدام از قطعات سیستم جلوبندی ماشین و تعلیق می‌تواند راننده را با دشواری در فرمان دادن به خودرو روبرو کند.برای مثال «میله فرمان»که در صورت آسیب‌دیدگی موجب تنبلی در پاسخ سیستم فرمان می‌شود.اساسا بدین معنی است که خودرو شما توان مقابله با نیروی گریز از مرکز پیچ‌ها و پایدار نگه‌داشتن بدنه خودرو را ندارد که این امر موجب افزایش خطر واژگونی خودرو نیز می‌شود.بنابراین حتما در اولین فرصت خودرو خود را جهت تعمیر سیستم تعلیق و جلوبندی به نزد تعمیرکاری مطمئن ببرید.

جلوبندی ماشین (کشیده شدن خودرو در پیچ‌ها برخلاف فرمان راننده)

3- عدم برابری و هماهنگی در آج‌های روی تایرها

لاستیک‌های خودرو را وارسی کنید؛اگر آج‌ها به‌طور ناهمگون ساییده شده باشند یا نقاطی صاف بر روی تایرها وجود داشته باشد،در اغلب موارد باعث می‌شود تا سیستم تعلیق، در بالانس نگه‌داشتن خودرو ناتوان شود و فشار نامساوی بر روی لاستیک‌ها اعمال ‌کند. شایان ذکر است که عدم تعادل چرخ‌ها نیز منجر به لرزش فرمان شده و می‌تواند تاثیرات نامطلوبی بر روی سیستم جلوبندی ماشین داشته باشد.

جلوبندی ماشین (عدم برابری و هماهنگی در آج‌های روی تایرها)

4-روغن‌زدگی در کمک‌فنر و دیگر قطعات سیستم جلوبندی ماشین

درصورتی‌که به قسمت زیرین خودرو دسترسی دارید، به سیستم تعلیق و جلوبندی به‌طور مستقیم نگاهی بیندازید. چنانچه فنر و کمک‌فنرها چرب و روغنی به نظر می‌رسند، این قطعات در حال نشت مایع هستند ودر نتیجه به‌درستی کار نمی‌کنند که در این صورت نیاز به تعویض دارند.

5-خرابی سیستم تعلیق

وقتی خودرو در پارک است به وسیله نیروی دستان خودرو یک سمت از کاپوت را به سمت پایین فشاردهید. اگر پس از برداشته شدن فشار دست‌ها خودرو بیش از دو یا سه بار بالا و پایین شد سیستم تعلیق نیاز به بازبینی و تعمیر دارد. شنیده شدن صداهای نامتعارف در هنگام عبور از موانع و دست‌اندازها به دلیل خرابی در کمک فنرها و میل تعادل از دیگر نشانه خرابی جلوبندی ماشین است.

6- پاسخ نام جلوبندی ماشین ناسب خودرو به هنگام آزمون “تکان”

اگر فکر می‌کنید که سیستم جلوبندی ماشین به مشکل برخورده است (بر اساس یکی از علائم بالا)، این آزمون ساده را انجام دهید:

زمانی که خودرو ایستاده است وزن خودرا روی خودرو بیندازید و آن را از طرف جلوی خودرو به پایین فشار دهید. چند بار آن را بالا و پایین کنید و سپس رها کنید. همین حرکت را در پشت خودرو انجام دهید. اگر پس از رها کردن خودرو شما بیش از 2 یا 3 بار بالا و پایین شد به این معنی است که سیستم تعلیق خودروتان فرسوده شده‌است.

حال به‌عنوان مثال فرض کنید که مالک یکی از خودروهای پرتیراژ بازار نظیر پژو 206 هستید؛ علائم خرابی  جلوبندی خودرو شما می‌تواند به صورت‌های ذیل مشاهده شود:

عکس‌العمل نامناسب خودرو در پیچ‌ها، سر و صدای غیرعادی پلوس، عدم تعادل اتومبیل، نرمی بیش از مقدار معمول، لرزش غربیلک فرمان، سفتی یا نرمی بیش از حد فرمان و برخی دیگر از موارد البته برای جلوبندی پژو 405 و سایر خودروهای موجود در بازار کشور نیز می‌توانید تست‌های بالا را انجام دهید.

جلوبندی ماشین (پاسخ نام جلوبندی ماشین ناسب خودرو به هنگام آزمون “تکان”)

چگونه از خراب شدن جلوبندی ماشین جلوگیری کنیم؟

1 –سر زدن به لاستیک ها :

در اولین مرحله به لاستیک‌ها سرمی‌زنیم. اما این بار فشار باد آنها اهمیت آنچنانی ندارد، بلکه آج لاستیک‌ها و ساییدگی آنها بسیار مهم بوده که می‌تواند باعث این عیب شود. لاستیک‌های جلو بسیار مهم هستند. آج تایرها، کیفیت آنها و نحوه قرارگیری‌شان می‌تواند در بسیاری از پارامترها تاثیر بسیار زیادی بگذارد. حتی تفاوت میزان آج لاستیک چپ و راست می‌تواند غربیلک را تا حدودی بلرزاند. پس در کیفیت لاستیک‌های خودروی خود دقت کنید تا از عوارض آن به دور بمانید.

2- خرابی بلبرینگ چرخ : 

اما قسمت دیگری که در جلوبندی ماشین نقش موثری دارد بلبرینگ چرخ بوده که خرابی آن می‌تواند عیوب زیادی را به وجود آورد که از جمله آن‌ها لرزش فرمان خودرو است. خرابی بلبرینگ چرخ صدای خاصی دارد که از آن می‌توان به علائم خرابی جلوبندی ماشین پی برد. توجه داشته باشید تنظیم بلبرینگ چرخ بسیار مهم است و در عمر بلبرینگ و کارکرد آن نقش زیادی دارد.

3-  بالانس‌بودن چرخ‌های جلو:

نکته‌ دیگری که باید به آن دقت کنید بالانس‌بودن چرخ‌های جلو است. نابالانسی در چرخ‌ها می‌تواند به راحتی فرمان را بلرزاند و حتی در صورت عدم برطرف کردن آن جلوبندی ماشین را نیز با عیوب غیرقابل پیش‌بینی مواجه کند.

4- تنظیم زوایای فرمان:

نیز در لرزش فرمان بسیار تاثیرگذار است. پس اگر فرمانتان می‌لرزد در اولین فرصت یک تنظیم فرمان انجام دهید.

5-گرفتن ضربات جاده و کنترل نوسانات :

نقش اصلی در گرفتن ضربات جاده و کنترل نوسانات را در سیستم تعلیق کمک فنر بازی می‌کند. این وسیله که خود می‌تواند عیوب و مشکلات زیادی را شامل شود (که معمولاً تعمیرکارها با تعویض آن اقدام به رفع عیب می‌کنند) اگر خراب شود مشکلات زیادی را به وجود می‌آورد. گاهی لرزش فرمان نیز از خستگی شدید کمک یا فنر بوده که استحکام لازم را نداشته و ارتعاشات را به سیستم فرمان و در نهایت غربیلک منتقل می‌کند. گاهی مواقع شل بودن کمک فنر نیز باعث ایجاد صدای اضافی و لرزیدن فرمان نیز می‌شود

6- میل تعادل:

همان‌گونه که از اسمش پیداست برای حفظ تعادل خودرو به کار می‌رود. این میله با شکل خاصی که دارد و نحوه اتصالش در سر پیچ‌ها نیروی پیچش را بین دو چرخ تقسیم کرده و از خم شدن بیش از حد خودرو به یک سمت جلوگیری می‌کند. این میله توسط دو بوش محکم نگه داشته می‌شود. در صورت خرابی این بوش‌ها نیز غربیلک فرمان می‌لرزد یا اصطلاحاً فرمان می‌زند.  بوش‌های میل‌تعادل در بی سر و صدا کار کردن سیستم تعلیق و جلوبندی ماشین نقش به سزایی دارند.

7-  خرابی اتصالات و شل بودن بیش از اندازه :

گاهی خرابی اتصالات و شل بودن بیش از اندازه آنها نیز این مشکل را به وجود می‌آورد که با آچارکشی و کنترل مجدد برطرف می‌شود.

8- سیبک :

نیز یکی از عوامل و ریشه‌های این عیب است. وقتی سیبک خراب شده و حرکت مفصلی خود را به درستی انجام ندهد می‌تواند این عیب را به وجود آورد. سیبک نباید در راستای محور Y حرکتی داشته باشد. به زبان ساده‌تر سیبک نباید حرکت عمودی آنچنانی داشته باشد. لقی مجاز سیبک در راستای عمود آنقدر کم است که با دست حس نمی‌شود. پس خرابی و لقی سیبک موجب لرزش فرمان و زدن آن می‌شود.

9 – لرزش فرمان : 

اما گاهی لرزش فرمان فقط در هنگام ترمزگیری بوده که این عیب از دیسک‌های ترمز است. وقتی دیسک تاب داشته باشد در هنگام ترمزگیری این حالت مشاهده می‌شود. برای برطرف کردن این عیب دو راه دارید. ابتدا باید قطر دیسک‌ها سنجیده شود. اگر به حد لازم بود با تراشکاری و برداشتن لایه‌ای نازک از روی دیسک این عیب برطرف می‌شود. اما اگر قطر دیسک کم باشد باید حتماً عوض شود.
یکی دیگر از مشکلاتی که در سیستم فرمان خودرو دیده می‌شود، انحراف خودرو به یک سمت در مسیر مستقیم است. وقتی در حال حرکت در مسیر مستقیم هستید، اگر فرمان را برای چند لحظه رها کنید، خودرو تمایل دارد از مسیر مستقیم خارج شود و اصطلاحاً گفته می‌شود فرمان به سمتی می‌کشدو از علائم خرابی جلوبندی ماشین به شمار می‌آید.
اتصالات فرمان و تنظیم زوایای چرخ می‌تواند باعث بروز این مشکل شود. پس آنها را نیز کنترل کنید.

نتیجه: برخی از افراد به اشتباه تصور می کنند که سیستم تعلیق و جلوبندی ماشین تنها به داشتن رانندگی نرم بر می گردد و تعمیر و نگهداری از آن به اندازه مسائلی از قبیل تعویض روغن و یا ترمزها اهمیت ندارد. اما باید گفت جلوبندی یکی از مهمترین قسمت های خودرو است و بایستی نهایت وسواس و دقت را در نگهداری و تعمیرات آن به کار بست و با توجه به وضع نامطلوب جاده های ایران، هرساله نیازمند دو بار بازدید است. سیستم جلوبندی نامناسب ماشین روی کنترل خودرو به ویژه در هنگام ترمز و پیچیدن می‌تواند اثر گذر باشد.

نظرات و دیدگاه ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.