علایم پاره شدن تسمه تایم و عواملی که باعث آن می‌شوند!

علایم پارگی تسمه تایم

پارگی تسمه تایم از آن دسته اتفاقاتی است که در صورت رخ دادن باید سریعا شناسایی شده تا از بروز خسارات بیشتر جلوگیری شود. در این مقاله از وبلاگ سام پارت قصد داریم بررسی کنیم که علایم پاره شدن تسمه تایم چه مواردی هستند؟ در صورت رخ دادن این اتفاق چه اقداماتی انجام دهیم و برای جلوگیری از پاره شدن تسمه تایم چه کنیم؟ همراه ما باشید.

تسمه تایم چیست؟

تسمه تایم بخشی از قسمت احتراق داخلی است که یک رابط پلاستیکی بین میل سوپاپ و میل لنگ محسوب می‌شود. این تسمه باعث هماهنگ سازی چرخش میل سوپاپ (میل بادامک) و میل لنگ می‌شود و وظیفه‌ی اصلی این قطعه تنظیم زمان باز و بسته شدن سوپاپ‌ها است.

استفاده از تسمه تایم به سال ۱۹۴۵ باز می گردد و کم کم در خودروهای نسل بعدی فراگیر شد. استفاده از این قطعه این امکان را به خودرو می‌دهد که میل بادامک در فاصله‌ی دورتری از میل لنگ قرار بگیرد. قبلا در مقاله‌ای مجزا راجع به تسمه تایم به صورت مفصل بحث کرده بودیم. بنابراین توصیه میکنیم جهت کسب اطلاعات بیشتر از آن به مقاله تسمه تایم چیست؟ مراجعه کنید.

عوامل پارگی تسمه تایم

عوامل پارگی تسمه تایم

ممکن است این سوال برایتان ایجاد شود که چه عواملی باعث پارگی تسمه تایم در خودرو می‌شوند. در ادامه مهمترین موارد را بررسی می‌کنیم:

۱- عمر مفید تسمه تایم

معمولا مهمترین عامل پاره شدن تسمه تایم به پایان رسیدن طول عمر آن است. بهتر است بعد از پیمودن هر ۶۰ تا ۸۰ هزار کیلومتر نسبت به تعویض تسمه تایم اقدام نمایید. البته این عدد به کیفیت تسمه تایم هم وابسته است. بنابراین بهتر است برای پیدا کردن زمان دقیق تعویض به دفترچه خودرو یا راهنمای سازنده تسمه تایم مراجعه کنید.

۲- سبک رانندگی

سبک رانندگی در سلامت قطعات خودرو تاثیر بسزایی دارد. اگر با دور موتور بالا رانندگی کنید و سعی کنید که در مدت زمان کوتاهی بخواهید دور موتور را به عدد بالایی برسانید، به قطعات پیشرانه فشار زیادی وارد خواهد شد. رانندگی با دور موتور بیش از 4000 دور در دقیقه می‌تواند به تسمه تایم فشار وارد نماید.

۳- تنظیم صحیح تسمه

تسمه باید به درستی نصب شده باشد. کشش زیاد یا شل بودن آن می تواند عمر تسمه را به شدت کاهش دهد. محکم بودن تسمه به بلبرینگ چرخ دهنده آسیب وارد کرده و صدای زیادی تولید می‌کند.

علایم پاره شدن تسمه تایم

ممکن است با رعایت ۲ نکته‌ی بالا، بازهم در شرایطی تسمه تایم خودرو دچار پارگی شود. در این صورت لازم است علایم پاره شدن تسمه را بدانید و تست‌های لازم برای تشخیص را انجام دهید.

پاره شدن تسمه تایم غالبا در زمان حرکت رخ می‌دهد. بنابراین اگر در حال حرکت بودید و ناگهان خودرو خاموش شد، بهتر است استارت نزنید. چرا که در صورت پارگی تسمه تایم و استفاده چند باره از استارت، آسیب زیادی به خودرو وارد میشود.

بهترین راه حل استفاده یک آزمون ساده است. به این صورت که خودرو را از میان جاده به سمت حاشیه و در محل امن هدایت کنید. سپس دنده را روی یک قرار داده و از پشت خودرو شروع به هل دادن نمایید. در این زمان دو حالت را مشاهده خواهید کرد:

  • خودرو حرکت نمی‌کند: پس تسمه تایم سالم است و ممکن است خاموشی خودرو از مشکلات برقی باشد.
  • خودرو شروع به حرکت می‌کند: پس تسمه تایم دچار پارگی شده است.

توجه کنید که این تست در خودروهای اتومات کارایی ندارد.


سایر علائم:

علایم پاره شدن تسمه تایم
  • شنیدن صدای غیرمعمول از داخل محفظه موتور
  • تغییرات در ظاهر تسمه تایم مثل ترک، پوسیدگی، از بین رفتن دندانه‌های تسمه
  • افزایش مصرف سوخت و کاهش قدرت خودرو
  • استارت خوردن خودرو و روشن نشدن
  • خروج دود بیش از حد از اگزوز

با پارگی تسمه تایم چه اتفاقی می‌افتد؟

با پاره شدن تسمه تایم، زمانبندی باز و بست سوپاپ‌ها بهم می‌ریزد. در اینصورت در بهترین حالت فقط خودرو خاموش می‌شود. اما در برخی از خودرو‌ها مثل پژو، پارگی تسمه تایم باعث برخورد پیستون و سوپاپ با ایجاد صدای بلند خواهد شد و حتی ممکن است سرسیلندر هم دچار آسیب شود.

جلوگیری از پاره شدن تسمه تایم:

به جهت جلوگیری از این اتفاق بهتر است ابتدا به دفترچه راهنمای خودرو مراجعه کرده و از زمان مناسب برای تعویض تسمه مطلع شوید. با نزدیک شدن به دوره مورد نظر تسمه تایم را بازرسی کنید. با مشاهده هر علایمی اعم از خوردگی، ترک، پوسیدگی و… اقدام به تعویض آن نمایید.

توجه داشته باشید که عدم تعویض به موقع تسمه تایم منجر به ایجاد خسارات سنگین به خودرو خواهد شد.


ویدیو مربوط به نکات تعویض تسمه تایم:

نظرات و دیدگاه ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.