معرفی کارکرد پلوس و علایم خرابی آن
پلوس چیست؟
پلوس (Axle Shaft) یکی از قطعات جلوبندی و مرتبط با دیفرانسیل خودرو است. این قطعه یک نوع میله است که از طرفی با دیفرانسیل و از طرف دیگر به چرخها متصل شده است. دیفرانسیل دور چرخها را تنظیم میکند و در واقع پلوس قدرت خودرو را از دیفرانسیل دریافت کرده و به چرخها میرساند تا آنها به چرخش درآیند.
پلوسها روی چرخهای جلو، عقب یا هر دو ردیف چرخها قرار میگیرند و این مورد را نوع دیفرانسیل در خودرو مشخص میکند. در خودروهای دیفرانسیل جلو، دیفرانسیل درون گیربکس است.
پلوسها به کمک یک اتصال هزار خاری به دیفرانسیل و از طرف دیگر به کمک یک شفت به چرخها متصل شدهاند.
اجزای تشکیل دهنده پلوس
اگر چه پلوسها قطعات سادهای به نظر میرسند اما خود از چندین جزء تشکیل شده که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
۱- گردگیر پلوس
همانطور که از نام این قطعه مشخص است، گردگیر مخروطی شکل از انتقال گرد و غبار به اجزای پلوس جلوگیری میکند. معمولا این قطعه در بخشهایی قرار میگیرد که روغن یا گریس کاری میشوند تا از پس دادن روغن جلوگیری شود.
۲- سه شاخ پلوس
درون سر پلوس قطعهای به نام سه شاخ پلوس قرار دارد که امکان ایجاد حرکت طولی پلوس را فراهم میکند.
۳- مشعلی
مشعلی یک قطعه از گیربکس است که از طریق سه شاخ پلوس به خود پلوس اتصال پیدا میکند.
4- میل پلوس
میله ای که بین دو سر پلوس قرار گرفته و از آلیاژهای محکمی ساخته شده است. این قطعه فشار زیادی را تحمل می کند و ساختار منعطفی برای پلوس ایجاد میکند.
همچنین بخوانید: نشانه های پاره شدن تسمه تایم
علت خرابی پلوس:
حالا که متوجه شدیم پلوس چیست و از چه قطعاتی تشکیل شده است. خوب است به سراغ عوامل خرابی پلوس برویم و بررسی کنیم چه مواردی به آن آسیب وارد میکند.
1- پارگی گردگیرها:
در بخش قبلی با کارکرد گردگیرها آشنا شدیم. همانطور که میدانید گردگیرها برای جلوگیری از نفوذ گرد و غبار تعبیه شده اند. در صورت پارگی این قطعه باید اقدام به تعویض آن نمایید. توجه کنید که همیشه هنگام سرویس خودرو، سلامت گردگیرها را کنترل نمایید.
2- روشن کردن خودرو بدون استارت:
روشن کردن خودرو با دنده ( به صورتی که از استارت استفاده نشود و خودرو در حالت خلاص و در حین حرکت به کمک دنده دو روشن شود) یا روشن کردن خودرو با هل دادن از عواملی است که می تواند به پلوس آسیب وارد کند.
3- استفاده نادرست از دنده:
استفاده از دنده نادرست یا جا نرفتن درست دنده هنگام تعویض دنده (که صدایی هم به گوش می رسد) و رها کردن یکباره کلاچ بعد از تعویض دنده هم به پلوس فشار وارد می نماید.
4- بستن نادرست سرپلوس:
اگر پیچ های سرپلوس به صورت شل یا محکمتر از حالت معمول بسته شود، ممکن است پلوس دچار آسیب شود.
5- استفاده نادرست از ترمز:
استفاده های مکرر و بیجا از ترمز یا استفاده نادرست از ترمز دستی و اجرای حرکات نمایشی هم می توان از علل خرابی پلوس دانست.
علایم خرابی پلوس در خودرو
تا به اینجای مقاله متوجه شدیم پلوس چیست؟ و چه مواردی می توانند به این قطعه آسیب وارد کنند. اما ممکن است این سوال برایتان ایجاد شود که با خرابی پلوس چه علایمی را مشاهده خواهید کرد. دو مورد از مهمترین علایم خرابی پلوس عبارت اند از:
شنیدن صدا:
اگر در هنگام رانندگی با چرخاندن فرمان به سمت راست یا چپ صدای تق تق شنیدید، احتمالا پلوس دچار آسیب شده است.
لرزش در خودرو:
ممکن است در هنگام رانندگی (مخصوصا در سرعت بالا) متوجه لرزش در دسته دنده و اتاقک یا حتی فرمان خودرو شوید.
توجه کنید که خرابی پلوس ها می تواند به سایر قطعات خوردو نیز آسیب وارد کند و منجر به بروز اتفاقات خطرناکی شود. از مهمترین آنها می توان به قفل شدن چرخها، قفل شدن فرمان، مشکلات در گیربکس و از کنترل خارج شدن خودرو اشاره کرد. بنابراین با تعویض این قطعه در زمان مناسب از وقوع حوادث ناگوار پیشگیری نمایید.
مطالب پیشنهادی مرتبط