یاتاقان زدن خودرو یعنی چه و چه عواملی باعث ایجاد آن میشوند؟
یاتاقان یک قطعهی مهم در موتور خودرو است. احتمالا عبارت “یاتاقان زدن خودرو” بارها به گوش شما خورده است. در این مقاله از وبلاگ سام پارت قصد داریم که بررسی کنیم یاتاقان چیست؟ و چه عواملی باعث یاتاقان زدن خودرو می شود؟ همراه سام پارت باشید.
یاتاقان چیست؟
یاتاقان یک ورقه به شکل نیم دایره و نازک است. این قطعه از موادی تشکیل شده است که بتواند نقش یک ضربه گیر را ایفا کند. این فلز از آلیاژ مس و سرب، نیکل و قلع تشکیل شده است.
در موتور خودرو، حرکت بالا و پایین پیستون توسط میل لنگ به حرکت چرخشی تبدیل میشود. برای ایجاد نزدیکی و ارتباط بین این قطعه از یاتاقان استفاده میشود. یاتاقان بین پیستون و میل لنگ قرار میگیرد و مانع از ایجاد اصطحکاک در این دو قطعه میشود. در صورتی که از یاتاقان استفاده نمیشد بین این دو قطعه اصطحکاک بالایی صورت میگرفت که در نتیجه موجب خردگی و ایجاد استهلاک قطعات می شد.
وظایف یاتاقان در خودرو
- از اصطحکاک بین پیستون و میل لنگ جلوگیری میکند.
- اصطحکاک بین شاتون و میل لنگ کاهش میدهد.
- ساختاری محکم دارد و شرایط سوار شدن قطعات روی هم را مهیا میکند.
- از لقی میل لنگ و شاتون جلوگیری میکند.
منظور از یاتاقان زدن خودرو چیست؟
عوامل گوناگونی می توانند باعث شوند که یاتاقان دچار آسیب دیدگی شود. پس از آسیب دیدگی، یاتاقان به میل لنگ می چسبد یا بالعکس از آن فاصله میگیرد و باعث میشود که روغن فاصله میان این دو را به خوبی پر نکند. در این وضعیت گفته میشود خودرو یاتاقان زده است.
عوامل یاتاقان زدن خودرو
یکی از اصلیترین عوامل یاتاقان زدن خودرو، نرسیدن روغن کافی به یاتاقان است. در ادامه مهترین عواملی که باعث ایجاد خرابی یاتاقان خواهند شد را بررسی میکنیم:
۱- خرابی پمپ روغن:
اگر پمپ روغن دچار خرابی شود و روغن به درستی به یاتاقان نرسد، آسیبهای مختلفی به این قطعه وارد میشود.
همچنین بخوانید: پمپ روغن چیست؟ علایم خرابی اویل پمپ
۲- استفاده از روغن بیکیفیت:
اگر از روغنهای بی کیفیت یا روغن دارای ناخالصی استفاده کنید، این روغن در بخشهای مختلف رسوب میکند و از عملکرد صحیح قطعات جلوگیری میکند.
۳- آب و روغن قاطی کردن خودرو:
بعد از سوختن واشر سرسیلندر، مخلوط شدن آب و روغن اتفاق میافتد که این مورد هم میتواند در یاتاقان زدن خودرو نقش داشته باشد.
۴- بالا رفتن دما موتور:
اگر به هر علتی دمای موتور از حد مجازش بالاتر رود، دمای یاتاقان نیز افزایش پیدا میکند و باعث ایجاد انبساط حجمی در آن میشود.در این صورت فضای خالی بین میل لنگ و یاتاقان به درستی پر نمیشود. این مورد هم میتواند در یاتاقان زدن خودرو نقش داشته باشد.
عواملی مثل نشتی آب موتور، کمبود مایع خنک کننده، خرابی رادیاتور، خرابی سیستم فن میتوانند از عوامل بالا رفتن دمای موتور خودرو باشند.
بیشتر بخوانید: واتر پمپ چیست؟ علایم خرابی پمپ آب
برای جلوگیری از یاتاقان زدن خودرو چه اقداماتی انجام دهیم؟
- استفاده از روغن استاندارد
- تعویض روغن در موعد مقرر و حتی زودتر از موعد
- بررسی سلامت فن و سیستم خنک کننده
- بررسی میزان مایع خنک کننده
- عدم وارد کردن فشار زیاد به موتور خودرو
همراهان عزیز سام پارت از اینکه تا انتهای ویدیو همراه ما بودید از شما سپاس گزاریم. میتوانید با مراجعه به بخش وبلاگ سام پارت مطالب آموزشی بیشتری را مطالعه نمایید.
مطالب پیشنهادی مرتبط